Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η τεχνική της Σπάτουλας

Η τεχνική της σπάτουλας έχει αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της ζωγραφικής της Δυτικής τέχνης από τον 19ο αιώνα. Η χρήση της σπάτουλας (ή κοπίδι, μια σπάτουλα που διαμορφώνεται σε ένα συγκεκριμένο σχήμα), προκειμένου να χειριστεί κανείς το πυκνό χρώμα απευθείας στον καμβά, και τη δημιουργία εντυπωσιακών υφών, άλλαξε τον τρόπο που δημιουργούμε σήμερα έργα ζωγραφικής όπως επίσης και τον τρόπο που τα αντιλαμβανόμαστε. Η χρήση του κατασκευασμένου χρώματος ενισχύει τις γλυπτικές ιδιότητες ενός πίνακα ζωγραφικής.

 Impasto

    
Impasto στα ιταλικά είναι η μεγάλη συσσώρευση χρώματος απευθείας πάνω στον καμβά. Η τεχνική της δημιουργίας του impasto ονομάζεται scumbling. Όταν αναμειγνύετε τα χρώματά σας στην παλέτα, μπορείτε να πάρετε μπογιά με την άκρη της σπάτουλας και να την εφαρμόσετε αμέσως επάνω στον καμβά ή τον πίνακα.


Εφαρμογές

   
Οι τεχνικές σπάτουλας ποικίλλουν από ζωγράφο σε ζωγράφο και εξαρτώνται επίσης και από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για ένα ομαλό και υαλώδες φινίρισμα, μπορείτε να τοποθετήσετε τη σπάτουλα με ένα μόνο χρώμα και να χρησιμοποιήσετε μια ευρεία, σαρωτική κίνηση σε όλη την επιφάνεια. Για πιο ενδιαφέρουσα υφή, όπως έναν κορμό δέντρου για παράδειγμα, θα αλείψετε με ένα μείγμα χρώματος μια προ-βαμμένη περιοχή, αφήνοντας κομμάτια χρώματος προς την κατεύθυνση του κορμού. Άλλες τεχνικές - όπως η κοπή, το σύρσιμο ή σκάψιμο μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του βάθους ή να κάνει ένα επίπεδο αντικείμενο να δείχνει ζωντανό.




Λειτουργία

    
Με την ανάμειξη των χρωμάτων, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο δυναμική υφή και να δώσετε στη ζωγραφική μια ελκυστική εμφάνιση. Υπάρχουν τεχνικοί και θεωρητικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλετε αυτό το αποτέλεσμα. Από τεχνική άποψη, αναδημιουργώντας την υφή ενός αντικειμένου που μπορεί να δώσετε μεγαλύτερο ρεαλισμό στον πίνακα. Αν σας ενδιαφέρουν θεωρητικές ιδέες για τη ζωγραφική, δημιουργικές τεχνικές με σπάτουλα μπορούν να τονίσουν το φυσικό, σε αντίθεση με την εικονιστική πλευρά της ζωγραφικής, με τον ίδιο τρόπο που έκαναν οι αφηρημένοι εξπρεσιονιστές.


Προειδοποίηση

    
Ένα από τα προβλήματα της χρήσης της σπάτουλας στη ζωγραφική είναι ότι ο πίνακας είναι πιο πιθανό να χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου σε σχέση με έναν πίνακα λεπτότερου στρώματος μπογιάς. Τα σημεία με περισσότερη μπογιά θα στεγνώνουν πιο αργά, καθώς η εσωτερική βαφή και το εξωτερικό "δέρμα" στεγνώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Επιπλέον, τα διαφορετικά χρώματα ξεραίνονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Οι διακυμάνσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν ρωγμές στην επιφάνεια του χρώματος και να επηρεάσει αρνητικά την πρόσφυση των στρωμάτων της βαφής. Αυτό θα προκαλέσει ξεφλούδισμα ή άλλα προβλήματα μακροπρόθεσμα. Βεβαιωθείτε ότι συμμορφώνονται με τη βασική αρχή του πάχους του πίνακα σε σχέση με λεπτό στρώμα μπογιάς, και αν δουλεύετε σε λάδι, χρησιμοποιείστε χρώμα με περισσότερο λάδι πάνω σ' αυτό με το λιγότερο (το οποίο είναι και πιο λεπτό σε στρώση).





Πηγή: http://www.ehow.com/about_6371448_spatula-techniques.html

1 σχόλιο: