Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

..::Μαλλιά Κουβάρια::..

Πλεξομανία – Η νέα τάση;


     


Θυμάμαι όταν ήμουν τόση δα κι έβλεπα τη γιαγιά μου να πλέκει διάφορα. Έπαιρνα κι εγώ τότε ένα άλλο ζευγάρι βελόνες πλεξίματός της, λίγη κλωστή από τα απομεινάρια της, την έδενα στη μια βελόνα και προσπαθούσα να πλέξω (!) κάτι.  



     Όσο κουφό και να ακούγεται σε μερικούς, το πλέξιμο έχει κάνει ένα δυναμικό come back από την εποχή που ήταν απολύτως απαραίτητο, και αναφέρομαι στην εποχή των πατεράδων μας και πριν. Πλέον, η επαναφορά του έχει γίνει μόδα και προσφιλής ασχολία σε όσες και όσους -ναι, και σε όσους!- θέλουν να αντικρίσουν τα δικά τους έργα φορεμένα στους ίδιους ή σε γνωστούς και αγνώστους. 
     Όπως σε κάθε νέα ενασχόληση, έτσι και στο πλέξιμο θα βιώσετε το εξής φαινόμενο. Αρχικά αργές, διστακτικές κινήσεις, κι ένα αίσθημα αβεβαιότητας, ίσως σκέψεις του στυλ "δεν είναι αυτό για μένα", "πώς τα καταφέρνουν", "αυτό τώρα πώς το διορθώνω" κι άλλα πολλά που θα σας αποθαρρύνουν. Μην παρατήσετε το στόχο σας! Όλα τα πρωτόγονα συναισθήματα θα εξαφανιστούν μόλις πάρετε τον αέρα του πλεκτού σας, και θα αντικατασταθούν με μια μηχανική κίνηση, η οποία θα σας προκαλεί κάθε άλλο παρά δυσφορία. Η γαλήνη και η αίσθηση ότι κάτι το κατέχετε θα σας φανούν ανεκτίμητα συναισθήματα την ώρα που θα θέλετε να πιάσετε τις βελόνες για να ξεφύγετε από το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις που κατακλύζουν τη καθημερινότητά μας. Έπειτα, τι πιο ικανοποιητικό από τη χαρά της δημιουργίας; Κάθε πλεκτό - μια εσωτερική ολοκλήρωση του εαυτού μας.  



     Θα σας φανεί απίστευτο, όμως αυτή η "παλιομοδίτικη", "γιαγιαδίστικη" ασχολία έχει θεωρηθεί υπαίτια για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, έχει βρεθεί ότι με το πλέξιμο, οι παλμοί της καρδιάς μειώνονται κατά 11 το λεπτό, με αποτέλεσμα να ρίχνει την πίεση. Η εσωτερική ηρεμία που προκαλεί, παίζει μεγάλο ρόλο σε στρεσογόνες καταστάσεις, σε κρίσεις πανικού και φοβιών, ακόμη και ασθένειες (όπως π.χ. το άσθμα), οι οποίες σύμφωνα με μαρτυρίες, καταπολεμήθηκαν μέσα από αυτήν την ενασχόληση.
 Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι χάρη στη σταθερότητα και την επανάληψη των κινήσεων προκαλείται υπερέκκριση σεροτονίνης, μια χημική ουσία υπαίτια για τον καθορισμό της διάθεσης, την ποιότητα του ύπνου και τη συναισθηματική σταθερότητα Η χαμηλή στάθμη αυτής της ουσίας προκαλεί κόπωση, στεναχώρια, μέχρι και κατάθλιψη! 

     Πέρα από τις επιστημονικές πληροφορίες, το πλέξιμο είναι μια ευχάριστη διαδικασίααρκετά απλή, την οποία αν θέλετε και έχετε μεράκι μπορείτε να κάνετε πιο "ζόρικη" με πιο δύσκολες πλέξεις και περίτεχνα σχέδια. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για απλό ρίξιμο θηλιών οι όποιες πλέκονται με συγκεκριμένο τρόπο για να έχουν το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Μπορείτε να βρείτε σχέδια και πλέξεις στο ίντερνετ, μέσω εκπαιδευτικών βοηθητικών βίντεο (tutorials) στο Youtube ή ακόμα και πατώντας στην αναζήτηση το όνομα της πλέξης που σας ενδιαφέρει για να δείτε φωτογραφίες και καταγεγραμμένες οδηγίες. Βοηθητικές λέξεις - κλειδιά για την αναζήτησή σας είναι οι εξής:

knit, knitting = πλέκω, πλέξιμο
stitch = βελονιά
knitting patterns = σχέδια πλεξίματος








*** Στην κατηγορία Knit that Stitch! μπορείτε να δείτε τις δικές μου (πρώτες) απόπειρες στο πλέξιμο! A 


     Παρακάτω, παρατίθενται μερικά βασικά σχέδια με τις ονομασίες τους:



                                             


Η "καλή". Πάει πακέτο με την "ανάποδη". Στην αριστερή εικόνα φαίνεται η μπροστινή όψη της πλέξης. Στη δεξιά εικόνα ,στο ασπρόμαυρο σχέδιο φαίνεται στα δεξιά η πίσω όψη της πλέξης ("ανάποδη"), όπως επίσης και η ονομασία των πλέξεων στα αγγλικά.


      -"-"-"-"-



                                                  


Πλέξη "καλώδιο" (Garter stitch). Πολύ καλό σχέδιο για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε να πλέκετε. Είναι συνεχής και όμοια και από τις δυο όψεις.

  
 -"-"-"-"- 

 

Πλέξη "Moss" ("moss stich"). Εύκολη και ενδιαφέρουσα πλέξη, όμοια και από τις δυο πλευρές.


-"-"-"-"-

 

Πλέξη "Λάστιχο" ("Fisherman's Stitch"). Εύκολη πλέξη, η οποία οφείλει το όνομά της στην ελαστικότητά της. Πρόκειται για την εναλλαγή καλής - ανάποδης. Χρησιμοποιείται κυρίως στα μανίκια και στο κάτω μέρος από μπλούζες, γιλέκα κλπ σαν λάστιχο.

-"-"-"-"-

 

Πλέξη Καλάθι ( Basket knitting stitch).  Η πλέξη καλάθι είναι επίσης μια εναλλαγή της καλής και της ανάποδης, μόνο που μόλις σχηματίσουμε την πρώτη σειρά με τα τετραγωνάκια της αρεσκείας μας, στην επόμενη σειρά πλέκουμε τα τετραγωνάκια με την αντίθετη πλέξη (πάνω από τα "καλά" τετράγωνα πλέκουμε "ανάποδα" τετράγωνα)

-"-"-"-"-

Κάποιες πιο "δύσκολες", αλλά παρ' όλ' αυτά ενδιαφέρουσες πλέξεις είναι οι παρακάτω:





Πλέξη "καλαμπόκι" (Brioche stitch).  Θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να τη συνηθίσετε. Είναι διπλής όψεως, και σε συνδυασμό με "χαλαρό" πλέξιμο, δίνει ένα αφράτο αποτέλεσμα.

...


 

Πλέξη "Μαργαρίτα"  (Daisy Stitch). Πολύ όμορφη πλέξη, την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε αρκεί να γνωρίζετε τις πλέξεις καλή, ανάποδη και να ρίχνετε το νήμα στη βελόνα (knit, purl, yarn over).

...


  

Πλέξη "Entrelac" (Entrelac Stitch). Η παραπάνω πλέξη είναι αρκετά περίπλοκη, αλλά και πολύ εντυπωσιακή.
...


 

Πλέξη "Πλεξούδα" (Braid Stitch). Η "πλεξούδες" μπορούν να έχουν διάφορες μορφές, μεγέθη κλπ, και να διακοσμήσουν προσθετικά άλλες πλέξεις.



:..::..:


Διαλέξτε τα αγαπημένα σας χρώματα, τα αγαπημένα σας σχέδια, και με σύνεργα τις βελόνες σας, δημιουργείστε! 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου